Ο οδηγός για σωστή λίπανση

Ο οδηγός για σωστή λίπανση


Η λίπανση είναι η βασικότερη εφαρμογή για τα δένδρα. Από αυτήν εξαρτάται άμεσα η παραγωγή και η ποιότητα των προϊόντων. Για αυτό το λόγο η επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ! Η λίπανση ξεκινά από τον Ιανουάριο και ανάλογα με την ηλικία των δένδρων καθορίζονται και η ποσότητα. Το λίπασμα πρέπει να πέφτει στην άκρη της κόμης των δένδρων και να κάνουμε ενσωμάτωση.
Προτάσεις του γεωπονικού κέντρου στην λίπανση  της αμπέλου είναι το 17-9-13+TE ή 12-12-17+ΤΕ
Λίπανση αμπέλου : Στο ξεκίνημα της βλάστησης καθοριστικό ρόλο παίζει το άζωτο για αυτό το λόγο επιθυμούμε  να υπάρχει στο λίπασμα μας τόσο και σε νιτρική όσο και σε αμμωνιακή μορφή. Ο φώσφορος είναι βασικό στοιχείο για τα νεαρά κλίματα. Το κάλιο είναι απαραίτητο από την ανθοφορία μέχρι και μετά το γυάλισμα για αυτό και είναι ιδιαίτερο σαν στοιχείο στην καλλιέργεια της αμπέλου. Έπειτα μαγνήσιο, σίδηρος και ψευδάργυρος είναι ιχνοστοιχεία που συντελούν στις μεταβολικές διαδικασίες καθόλο το διάστημα.
Προτάσεις του γεωπονικού κέντρου για την λίπανση της ελιάς είναι το 21-5-10+3MgO+B,Fe,Zn
Λίπανση ελιάς : Η ελιά είναι καλλιέργεια με απαιτήσεις κυρίως σε άζωτο, κάλιο αλλά και βόριο! Αυτά τα 3 στοιχεία είναι που καθορίζουν την νέα βλάστηση, την άνθηση, την καρπόδεση αλλά και το μέγεθος και ποιότητα του καρπού.   Το Άζωτο αποτελεί το στοιχείο για την νέα βλάστηση και την καρποφορία. Το κάλιο είναι παράγοντας που καθορίζει το μέγεθος και το βάρος των καρπών, αυξάνει την περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι και την ποιότητά του. Το βόριο είναι ιχνοστοιχείο της Ελιάς απαραίτητο για τα άνθη, την φυσιολογική εξέλιξη της γονιμοποίησης και της καρπόδεσης.
Προτάσεις του γεωπονικού κέντρου για την λίπανση σε οπωροφόρα δένδρα είναι το : 17-9-13+TE ή 12-12-17+ΤΕ ή 20-5-10+B
Λίπανση σε οπωροφόρα : Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι μία ισορροπημένη λίπανση με ιδιαίτερη έμφαση στο άζωτο και στο κάλιο καθώς είναι τα στοιχεία που δομούν την άνθηση, την καρπόδεση αλλά δίνουν και ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετική ποιότητα των  καρπών .
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.