Ο ρόλος των φυτικών ορμονών για τα φυτά και δένδρα

Ο ρόλος των φυτικών ορμονών για τα φυτά και δένδρα
Οι φυτικές ορμόνες είναι στοιχεία του φυτού τα οποία επηρεάζουν τις φυσικές λειτουργίες του.

Βασικότερες από αυτές είναι :

► Αυξίνες
► Γιββερελλίνες
► Κυτοκινίνες
► Αιθυλένιο
► Αμπσισικό οξύ
Αυξίνη : Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την φωτοτροπική τάση των φυτών να αναπτύσσονται προς το φως. Τα φυτά την χρησιμοποιούν ώστε να εκμεταλλευτούν το μέγιστο βαθμό φωτοσύνθεσης. Η αυξίνη μετακινητέ  σε ολόκληρο το φυτό ακόμα και σε σημεία οποία έχουν τη ελάχιστη ποσότητα φωτός. Έτσι, τα φυτικά κύτταρα μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνετε η ικανότητα του φυτού να επιμηκύνει το στέλεχός του και να λυγίσει προς το διαθέσιμο φως.
Γιββερελλίνες : Είναι ορμόνη όπου βοηθάει στην καλύτερη καρπόδεση και επηρεάζει το μέγεθος των καρπών. Σε καλλιέργειες σταφυλλιών και σε δένδρα γίνεται ιδιαίτερα αισθητή η εφαρμογή τους.
Κυτοκινίνες : Οι κυτοκινίνες είναι εκείνες όπου δίνουν την εντολή για την έναρξη των κυτταρικών διαιρέσεων και τη διατήρηση της μεταβολικής δραστηριότητας των φυτών. Παράλληλα  συμμετέχουν στην καρπόδεση και χρησιμοποιούνται επίσης ως ρυθμιστές ανάπτυξης των καρπών. Σε αντίθεση με το αιθυλένιο και το αμπσισικό οξύ, οι κυτοκινίνες προλαμβάνουν τη γήρανση στα φύλλα.
Αιθυλαίνιο : Το αιθυλαίνιο είναι η αρμόδια ορμόνη για την ωρίμανση των καρπών.Το Ethephon ( ουσία που χρησιμοποιείτε για ρυθμιστή ανάπτυξης) είναι ο ποιο συνηθισμένος τρόπος τεχνητής ωρίμανσης για  ομοιόμορφη και ταχύτερη ωρίμανση των καρπών, όπως επίσης και για ευκολότερη συγκομιδή για κάποιες καλλιέργειες.
Αμπσισικό οξύ : Σε αντίθεση με τις κυτοκινίνες, το αμπσισικό οξύ αναστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη και βοηθάει στις διαδικασίες φυτών όπως το λήθαργο των σπόρων.



Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι ο ρόλος αυτών των φυτικών ορμονών είναι καθοριστικός τόσο για την ανάπτυξη των φυτών και δένδρων, όσο και για τον καρπό και το μέγεθός του.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.